blomstertid.blogg.se

Mitt intresse för blommor har alltid funnits med mig genom min mor, men det var först för några år sedan intresset blev större. Här kommer jag dela mina framgångar och motgångar. Det är min väg från amatör till förhoppningsvis proffs på de blommor jag själv valt att inrikta mig på ;) Hoppas ni får nöje av att följa mina inlägg. Mvh Therese

Nu händer de grejer

Publicerad 2014-01-30 15:02:00 i Allmänt, Odling,

Herregud, vet inte om de har med extrabelysningen att göra men efter bara 6 dagar efter plantering så tittar både Hänglobelier och purjolök fram :D Hur glad blir man inte då!?
 
Här nedan ser ni purjolöken som tittar upp:
Och här nedan Hänglobelian:
 
Men Penséerna har inte tittat fram ännu. Men som sagt, jag har inte satt pensé innan så de visar sig om jag lyckas eller inte inom några veckor ;)

Fynd

Publicerad 2014-01-29 18:35:00 i Allmänt, Blommor, Trädgård,

Igår fyndade jag riktigt fina lerkrukor. Eller jag ska då använda dem som krukor :P 15 kronor fick jag ge för båda dessa. Ibland är det bra med Second hand-affärer. Upptäckte att mina krokusar har börjat skjuta skott så jag passade på att plantera dem i denna:
Glömde fota innan jag började täcka över med jord, men kom på mig då jag täckt hälften, därav bilden. Denna tagen med mobilen ;)
Nu får jag lite vår inomhus istället ;)
Detta är den andra "krukan" jag fyndade. Är dom inte fina? =)

Tulpaner

Publicerad 2014-01-28 18:13:00 i Allmänt, Blommor,

Om inte våren kan komma till mig, så kan jag komma till våren ;) Var tvungen att köpa lite tulpaner idag. Jag längtar så fruktansvärt efter våren och vårlökar som blommar.

Pelargoner efter vintervila

Publicerad 2014-01-26 18:09:00 i Allmänt, Blommor, Trädgård,

Tog in pelargonerna idag och ska väcka dem. Har dock gjort ett fel när jag satt dem i totalt mörker vilket jag såg nu när jag öppnade lådan jag förvarat dem i. De var full i spinn, vilket kan leda till svampsjukdommar. Nu har jag klippt bort de värst drabbade delarna och hoppas dom klarar sig. Vissa såg bättre ut än andra. Tog och sköljde av dem också innan jag placerade dem på hyllan. Jag får hålla koll nu bara så inget spinn eller någon svamp kommer tillbaka. Isf får jag kasta den drabbade fort som ögat så inga andra smittas. Men håll tummarna.
Det man ska göra är att ta bort alla knoppar, blommor och blad innan man mörkerförvarar dem. Det är dessa som orsakar spinn och svampskukdommar. Nu har jag lärt mig det till nästa år. Så här såg dom ut när jag stoppade ner dem i kartongen:
Som ni ser så är det alldeles för mycket blad, blommor och knoppar. Tänkte att bladen skulle få ge växten näring under vintern om de behövdes. Men så fel jag hade =/
Har ett hopp om denna fina pelargon dock, då den var grön i den "grenen" jag klippte av. Den är planterad i en torvbrikett så det ser lite konstigt ut på bilden. Ska omplanteras så snart den vaknat till liv och skjutit ut nya fina skott som jag eventuellt tar sticklingar från och byter ut denna mot beroende på hur den klarar sig.

I år ska jag lyckas!

Publicerad 2014-01-24 18:58:00 i Allmänt, Odling,

Jag har ett sorgebarn bland förra årets sådd, och de är hänglobelian. Det började bra och den blev mycket tät och fin. Men sen kom avhärdningen och förstörde allt då jag satt den i alldeles för stark sol. Nej, i år blir det på baksidan i skuggan som gäller då den är mycket känslig för att torka ut. Men i år har jag bestämt mig för att lyckas. Tog och planterade tidigt så är dom tåligare när våren kommer då de ska ut och avhärdas =)
Har även gett mig in på lite utmaningar i år, får hoppas jag klarar dem också. Visionen för årets trädgård är köksträdgården framför allt. Därför är en av utmaningarna Purjulök.
För att hjälpa till att bevara fukt har jag använt mig av Vermikulit i år som beskrivs enligt odla på följande vis:
 
"Vermikulit är ett vulkaniskt, mycket lätt material som reflekterar ljus. Vermikulit har en bra förmåga både att absorbera fukt och att avge fukt. Det kan användas som jordförbättring för att göra jorden luftigare, mer lucker och varmare. Vid förkultivering av fröer är vermikulit ett utmärkt material att täcka sådden med för att skapa ett tunt, lätt och fuktighetsbevarande täcke" (http://www.odla.nu/artiklar/ute/sadd-och-forokning/vad-ar-vermikulit).
Men för att vara extra säker på att jag får starka, tjocka, friska växter i år så har jag införskaffat en lysrörsarmatur. Denna köpt på biltema som jag monterade på en trähylla jag nästan glömt att vi hade =) Så nu får de ljus, den rekommenderade tiden, 14 timmar om dagen. Har en timer som slår igång då solen börjar gå ned för att maximera deras behov.
 
 
 
 

Årets första sådd

Publicerad 2014-01-23 01:55:00 i Allmänt, Odling,

Tog och köpte hem penséfrön och satt igång årets första sådd. Tänkte testa torvbriketter i år och se om de är bra. Köpte dessa briketter billigare på en blomsteraffär. Här nedan följer min sådd:
Eftersom jag ska testa att så i dessa så sår jag inte alla frön på en gång, utan i åtta torvbriketter.
De är inte så tjocka när man lägger upp dem men...
..poff säger de bara så snart man slår på vattnet och de sväller till tre gånger sin storlek och sedan är det bara att så. Här på bilden ovan syns även penséerna jag sått.
Sår två frön i varje och håller tummarna för att det går vägen.
På med locket och sen är det bara att vänta och se till att sådden inte torkar ut, men också så att det inte blir för mycket kondens i drivhuset så sådden möglar. Första gången jag sår penséer, så håll tummarna för att det går vägen ;)

En till orkidé

Publicerad 2014-01-17 11:48:00 i Allmänt, Blommor,

Nu blommar en till orkidé här hemma. Så just nu är det fyra som blommar. Funderar på om jag ska plantera om de fyra orkidéerna som inte har blommat på ett tag, dom ser ju lite tråkiga ut. Här kommer ett litet bildregn på de blommande orkidéerna:

Kattgräset

Publicerad 2014-01-15 00:11:00 i Allmänt, Djur, Odling,

Nu har kattgräset tittat upp ordentligt :) Var mest en testsådd, får stå några dagar så får jag se om det sprider ut sig lite. Sen är det katternas tur och få gå loss på gräset. Var ju för deras skull jag sådde det :)

Guldkornen

Publicerad 2014-01-13 21:11:00 i Allmänt, Odling,

Nu har guldkornen kommit. Jag och min mor gick loss ordentligt i år. Nu är vi mer fundersam över vart allt ska få plats ;)
Jag måste införskaffa ett nytt litet växthus. Just nu lutar det åt en odlingsvitrin som ska stå på framsidan :)

Kattgräs

Publicerad 2014-01-11 20:55:00 i Allmänt, Djur, Odling,

Nu har jag mättat lite av min odlingslust med att så lite kattgräs. Förhoppningsvis kommer katterna bli glada :) Nu är det bara att vänta och se om det kommer upp lite grönt :)

Rastlös

Publicerad 2014-01-09 23:12:00 i Allmänt,

Känner mig så rastlös, vill bara att såperioden ska komma igång så jag får göra något. Åkte in på Granngården då jag har varit sugen ända sedan i somras att köpa en insektsholk. Hittade mycket mer på reabordet ;) Hopplöst att gå in i blomsteraffärer, det kliar för mycket i mina fingrar :P
Dessa fina fynd gjorde jag:
Fick tag på drivhus i plast av den avlånga typen.
Köpte orkidéjord och odlingsbriketter
Och denna underbara lilla insektsholk. Var av storleken medium och kostar 199 kr på Granngården. Nu ska här gynna insekter. Inget är väl underbarare än vackra fjärilar och humlor i trädgården. Kanske man hjälper ett och annat bi att hitta trädgården med :P Hoppas även att de naturliga pestkontrollanterna chekar in på detta enkla hotell ;)
 

Komposten

Publicerad 2014-01-08 00:53:12 i Allmänt,

Nu när det varit så varmt ute har jag passat på att röra om lite i komposten så det översta lagret kommer längre ner. Passade även på att mata den med lite äggskal mm. Får hoppas maskarna ger mig mycket av det bruna guldet till min trädgård i vår :)

En underbar present :)

Publicerad 2014-01-04 18:56:00 i Allmänt,

Idag fick jag en helt underbar present av min sambo :) Har länge gått och funderat om jag skulle kosta på en riktigt bra sekatör. Idag fick jag det bästa man kan ha i sekatör väg. En som har tre-stegs funktion. Med denna kan man säga att man pumpar igenom tillexempel en gren istället för att pressa sig igenom. Nu är jag redo för trädgårdsarbete 2014 ;) Jag har världens bästa sambo :)

Fynd första dagen år 2014

Publicerad 2014-01-01 14:31:00 i Allmänt,

Var iväg till affären och handlade. Skulle kolla efter en almanacka och kom över en som var som gjord för mig ;) Lyckades också hitta på en utförsäljningskorg med lökar. Fick bli dessa:God fortsättning på året alla härliga bloggläsare :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela