blomstertid.blogg.se

Mitt intresse för blommor har alltid funnits med mig genom min mor, men det var först för några år sedan intresset blev större. Här kommer jag dela mina framgångar och motgångar. Det är min väg från amatör till förhoppningsvis proffs på de blommor jag själv valt att inrikta mig på ;) Hoppas ni får nöje av att följa mina inlägg. Mvh Therese

Rosensaft

Publicerad 2013-09-28 23:19:00 i Allmänt,

Idag har det kokats rosensaft av mina vackra Ingrid Bergaman-rosor. Var dags att beskära bort de nästan överblommade rosorna idag och lämna de som står i knopp på väg in i blom. Vi får se om de hinner slå ut innan kylan tar dem helt. Men även på vintern står de vackert i halvblom och lyser upp mot den vita snön =)
Tillbaka till saften, jag plockade in ca 7 - 8 stora rosor och började rensa bladen från den vita bäska delen (längst in mot blomsterkärnan) och tog bort det som blivit solbränt och fult på bladen. Det blev 2 liter ganska så precis:
Jag hällde över det i en stor kastrull, står dock att man inte ska använda aluminiumkastrull i receptet, och fyllde på med två liter vatten. Lät detta koka i 5 minuter innan jag sedan tillsatte 1,2 kg socker och 2 msk citronsyra. Det roliga med citronsyran var att när den tillsattes i saften så blev den röda färgen mycket mer intensiv. Från att vara lätt rosa till att bli knallröd.
Lät det koka upp igen och tog av den från plattan så den fick svalna. När den svalnat tillräckligt silade jag bort bladen och hällde upp saften i två stora glasflaskor. Man tar de man har ;)
Flaskan till höger har vi nallat av redan samt hällt upp en del i en mindre flaska som ska ges bort ;) Om jag ska beskriva smaken så lutar den (iaf denna saft som är gjord på Ingrid Bergaman-rosor) nog åt vinbärshållet =) Överaskande god faktiskt. Denna kommer det bli mycket av nästa sommar =)

Effektiv dag!

Publicerad 2013-09-28 22:51:00 i Allmänt,

Idag har jag tagit bort alla sommarblommor, planterat vårlökar och tagit in pelargonerna och stamrosen till förrådet för att låta dem gå in i vintervila. Får dock se om jag lyckas få pelargonerna att överleva. Vi har bara ett kallförråd och ej möjlighet att förvara dem som man ska. De ska helst stå i ett mörkt utrymme i en temperatur på 8-10 plusgrader. Nu har vi minus i vårt förråd, men har tagit en väns råd att isolera en flyttkartong och satt ner pelargonerna i den. Såhär:
Nu är det bara att invänta våren och se om de lever :)
Fick in lite skörd av tomater som får stå i fönstret och bli röda
Vi har fått rätt många tomater ändå i sommar, fast jag planterade tomatplantor så pass sent.
Men har nu slängt tomatväxterna och enbart behållt dessa skönheter =)
Har även kokat rosensaft idag som jag kommer göra ett separat inlägg om.

Riddaren i solen.

Publicerad 2013-09-21 13:21:21 i Allmänt,


Den andra Riddarsporren har slagit ut. Superfin är den där den står i givakt i eftermiddags solen. Får hoppas vi har en lång varm höst så man får njuta ett tag till av blommorna.

Projekt rosensylt

Publicerad 2013-09-11 22:05:00 i Allmänt,

Nu har jag testat att göra rosensylt. Det blev helt ok faktiskt, svårt att säga hur de smakar då det är första gången jag äter ros ;) Men det var kul att göra det. Började med att ta bladen från rosen och tog bort den vita delen, som ni ser nedan, samt de solbrända delarna.
Hälde sedan ner de 125 grammen jag lyckats skrapa ihop i en kastrull och kokade bladen mjuka i en ½ dl vatten.
Tillsatte sedan 1 dl socker, ½ dl honung och en halv citron och kokade den sakta tills den tjocknade.
Detta blev ca en halv burk sylt ;)
Av resterna som inte var så goda att äta blev det badolja. Detta gjorde jag på rapsolja och olivolja. Man ska enligt receptet använda 50/50 av oljorna, men det fick bli mer rapsolja den här gången :P Nu ska de bara stå och dra i 3 veckor i fönstret =) Som ni ser nedan gjorde jag även detta på lavendel också =)
 

Älskade rosor

Publicerad 2013-09-09 20:02:00 i Allmänt,

Det har blommat väldigt rikligt med rosor i år på mina Ingrid Bergmanrosor. Har klippt och slängt en massa rosor som börjat blomma över i sommar, men nu fick jag nog. Vill kunna använda rosorna längre =) Tog in en underbar bukett med rosor nu ikväll.
Men tanken är att det blir sylt eller saft av dem, har inte riktigt bestämt mig än :P Det gör man på rosenbladen =)

Nu är häcken väck

Publicerad 2013-09-08 11:17:00 i Allmänt,

Igår tog jag ut aggressionen på häcken. Slet och sågade och knipsade. Men nu är den iaf nedklippt så det blir enkelt för områdesvärden att ta bort de buskarna som ska tas väck med skopan och så han ser mina rabatter som är på insidan häcken.
Före:
Efter:

Idéer

Publicerad 2013-09-06 22:20:00 i Allmänt, Plantering, Trädgård,

Här om dagen fick jag ett sms från en blomsteraffär om att de säljer alla träd, buskar och perenner för halva priset till dem som är medlem. Drog en vända dit och kom hem med två japanska järnekar. Nu hade de skjutit många skott och behövde trimmas. Klippte om dem till bollar men tycker de är synd att slänga skotten. Nedan är bild på de nytrimmade järnekarna.
Tog som sagt reda på skotten och tänker testa göra egna bollar ;)
Krukor, ordentligt vattnad jord och skott är det man behöver :P
Man drar sedan bort de löv och kvistar som växer på den delen som ska ner i jorden. Detta då skotten lättast sätter rötter där bladen och kvistarna vuxit ut.
Sedan kör man bara ner dem i jorden.
Sen håller man bara tummarna och ser till att de inte torkar ut, så kanske man har en början till egna bollar :P Dessa ska jag dock ställa ut i friska luften imorgon.
 

Nu ska häcken väck

Publicerad 2013-09-04 19:51:00 i Allmänt,

Idag kom områdesvärden förbi och kollade på häcken som ser väldigt risig ut.
(Gammal bild, men så här ser den ut även nu).
Jag talade om för honom att jag vill ta bort denna häck så vi kan plantera en ny häck där nu så snart som möjligt. Han lovade att försöka fixa det i början av nästa vecka, Får hoppas det blir så nu bara om jag ska klippa ner alla buskar så han ser mina rabatter och inte kör ner grävskopan i dem med. Man vill ju inte att grenarna som han då ska ta reda på ligger där och skräpar så grannarna ska behöva ha den utsikten. Den nya häcken lutar åt att bli Svartaronia, då får vi en spännande häck som blommar vitt på våren och får gröna löv och svarta bär på sommaren, på hösten blir löven illröda. Man kan även äta bären, när det varit någon frostnatt (annars är de inte så goda) eller haft dem i frysen när man skördar dem på hösten, som innehåller mycket nyttigheter. Dessa svartaroniabär har jag läst någonstans att de i vissa östeuropeiska länder använder som läkemedel mot högt blodtryck och struma. Det ni, frisk och kry blir man med andra ord :P

Första September

Publicerad 2013-09-01 18:00:00 i Allmänt,

Idag kan man säga att det är första dagen på hösten, även om det är något som jag vill ska dröja. I ren protest gick jag ut och rensade rabatterna och klippte gräsmattan. Tänkte för mig själv, "jag vill inte att sommaren ska ta slut, jag vill inte att sommaren tar slut". Men vad ska man göra, inte direkt så man kan stoppa tiden. Man får se fram emot hösten nu och hoppas det blir fina höstdagar istället. Vet att så snart färgerna på träden kommer så tycker jag inte de är så farligt ändå. Tog lite bilder på trädgården så som den ser ut idag. Nedan följer ett litet bildregn.
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela