blomstertid.blogg.se

Mitt intresse för blommor har alltid funnits med mig genom min mor, men det var först för några år sedan intresset blev större. Här kommer jag dela mina framgångar och motgångar. Det är min väg från amatör till förhoppningsvis proffs på de blommor jag själv valt att inrikta mig på ;) Hoppas ni får nöje av att följa mina inlägg. Mvh Therese

Ny tropisk växt

Publicerad 2014-02-26 22:32:13 i Allmänt,

Jag kunde inte motstå denna på blomsteraffären. Jag vet att jag förmodligen inte kommer lyckas hålla den i blom, kanske inte heller vid liv. Men jag bara måste försöka :) Har haft en liknande innan som slutade blomma och fick den heller inte att starta igen, fast jag hade den i flera år. Frågade en i personalen på affären om vad jag kan ha gjort för fel, och det visade sig att på dessa växter vattnar man i bladrosetten :) Så nu ska här experimentera och se om det hjälper ;)


Det växer

Publicerad 2014-02-18 23:15:00 i Allmänt,

Hej och hå vad mina sådder växer. Jag får nog ta och sätta om dem snart =)
Här nedan syns indiankrassen som växer något så fruktansvärt att man knappt hänger med.
Dessa här nedan måste jag plantera om i små krukor så de inte lägger sig. Det är mina tagetes.
Hoppet om att lyckas med penséerna har kommit tillbaka nu när jag ser att en liten liten grön planta försöker titta upp.
Här nere tittar tvillingsporrar, röda solhattar och petunior upp =)
Sedan har vi grönsaker och kryddor i form av tomater, aubergine, basilika och paprika som tittar upp.
Och mina efterlängtade pelargoner tittar också upp. Hoppas hoppas jag lyckas hålla dessa vid liv =)
Måste dock erkänna att mina purjosar och lobelier inte ser lika glada ut. Får åka till blomsteraffären imorgon eller på torsdag och köpa lite näring till purjolöken och hoppas den repar sig. Annars får jag försöka med en ny omgång. Hänglobelierna vet jag inte vad jag ska ta mig till med. Tre-fyra krukor ser ut att kunna bli något, men de andra ser bra bedrövliga ut. Men som sagt, man måste misslyckas för att lära sig ;) Och jag vet att jag inte lyckades plantera om dem bra, det blev helt enkelt för pilligt.
 

Min Alla Hjärtans Dag

Publicerad 2014-02-15 14:41:00 i Allmänt,


Min fantastiska sambo skämde bort mig hela dagen igår. Fick ett otroligt vackert halsband, blommor, bio och en riktigt god middag bestående av plankstek =). Jag känner mig riktigt lyckligt lottad som har en sån underbar sambo.
Detta har inte så mycket med en blomsterblogg att göra, men jag har iaf en blomsterbukett att visa uppe till höger i bilden ;) Hoppas ni haft det minst lika bra som jag under alla hjärtans dag kära bloggläsare och bloggskrivare. Ha en fortsatt trevlig helg! =)

Misslyckande och nya tag

Publicerad 2014-02-12 17:02:00 i Allmänt, Odling, Plantering,

Jag har ju lovat att dela med mig av mina motgångar. Sådde för några veckor sedan penséer och hoppades jag skulle lyckas med dem. Jag har följt alla råd och gett dem de bästa förutsättningarna för att gro. Men inte en enda av fröerna har grott. Så jag skrev till fröföretaget Nelson Garden och berättade vad som hänt. Fick snabbt svar av dem där de beklagade och sa att de skulle skicka ett nytt paket med nya fröer. Sagt och gjort så låg mina fröer i brevlådan dagen efter. Det kallar jag service =) Nu testar jag de nya fröerna och hoppas att de istället kommer att ta sig.
Som ni minns plockade jag in mina pelargoner som var fulla i spinn, jag klippte ner dem och höll tummarna att svampsjukdomen skulle ge efter. De har gått så pass lång tid nu utan ett livstecken så jag beslöt mig för att slänga dem även om de gjorde ont i hjärtat. Åkte förbli blomsterhandeln för att köpa sticklingar igår men det var helt utplockat. Fanns två vit/rosa pelargonsticklingar kvar vid namn Prins Felix. Men eftersom det var 4 för 60 kr så köpte jag fuchsiasticklingar också till hängampeln som ska hänga på framsidan i sommar vid entren.
Nedan ser ni pelargonsticklingarna:
Här nedan kommer Fuchsiasticklingarna vid namn Gillian Anthea:
Nu hade också mina hänglobelior blivit så pass höga att jag passade på att sätta om dem och purjolökarna. Vi får se om de tar sig eller om jag lyckats ta kål på dem. När man planterar om lobelierna första gången så är det väldigt pilligt. Det är nästan så man behöver en pincett, men jag lyckades få ner dem iaf.
Fick passa på att plantera om melongurkan med som var så hög att den börjdes mot drivhustaket. Nu står dom i en kruka med en plastpåse över sig. Stack lite hål i påsen så det inte möglar i jorden. Men se så fina rötter den fått på så kort tid:
Nu har tulpanen slagit ut i krukan på vardagsrumsbordet. Den är så underbart söt och har en behaglig svagt rosa färg:
Jag sådde även en till tomatsort idag vid namn Golden Sunrise. Får se om den är lika snabb att titta upp som de andra. Köpte även pelargonfrön som jag sådde idag då det verkar vara svårt att få tag på sticklingar. Namnen på de jag sått är: Horizon blueberry ribble F1 (vit med rosa/röda stänk), Inspire Scarlett F1 (Röd) och Raspberry Ribble F1 (Vit med röda stänk). Får hoppas jag lyckas med dem nu istället ;)

Det funkar!!!

Publicerad 2014-02-11 23:14:00 i Allmänt, Odling, Plantering,

Blev så glad så glad när jag såg häromdagen att min Melongurka börjat gro. Men att nästan alla frön som jag satt för bara några dagar sedan skulle börja gro så tidigt visste jag inte. Mitt lilla projekt med att sätta armaturer på 14W över sådden har verkligen lönat sig :P
Nedan följer:
Melongurkan växer så det knakar. Imorgon kommer den nå lockets tak.
Lite svagt här nedan ser ni lilagröna små plantor sticka upp, detta är den röda basilikan =)
Här nedan är stora härliga plantor av tagetes. Behöver nog se till dem så de inte lägger sig ner.
Nu kommer min stolthet. Nedan följer två av mina projekt. Jag testade att plocka egna tomat- och petuniafrön i somras. Och gissa vad jag såg idag. Här på den första bilden ser ni en liten ögla som är påväg upp ur jorden. Den är till och med före de köpta tomatfröerna. Jajemen, min egna tomat som jag plockade frön från i somras. Gissa om jag är lycklig att det funkade :D Jag som studerar är glad för varje liten kostnad som jag kan dra ner på, så i sensommar/höst kommer jag plocka frön så de står härliga till.
Här nere är mina självplockade petuniafrön. Moderplantan är en rosa petunia med ådror. Men vad detta blir får vi se =) Det är de som är kruxet, jag har inte själv hjälpt till med pollineringen, utan bina har skött detta själva. I och med det kan det bli vilken färg som helst, beroende på vilken färg blomman hade som biet kommer och har med sig pollen från. Men spännande är det :P
 

Sådder

Publicerad 2014-02-08 22:49:00 i Allmänt, Odling, Plantering,

Så här ser mina hänglobelior och purjolökar ut nu. Dom växer så det knakar. Purjolöken blev så lång att jag var tvungen att toppa dem. Det är roligt att se dem växa och man vet att man närmar sig våren för varje dag och millimeter som går ;)
Jag har också sått nya växter idag som behöver tid att utvecklas. Dessa är paprika, basilika, två sorters tomater, aubergine, två sorters gurka, petunior, tvillingsporre, indiankrasse och tagetes. Får se hur det går med dessa, för flera av dem har jag inte sått innan ;) Kanske har jag tagit mig vatten över huvudet, men det får tiden avgöra.

En bukett

Publicerad 2014-02-07 23:54:00 i Allmänt, Blommor,

Min sambo kom hem häromdagen med en jättefin bukett till mig. Jag hade haft en riktigt dålig dag och han ville muntra upp mig. Han vet hur man ska göra mig glad igen :)

Vårgrupper

Publicerad 2014-02-03 18:43:00 i Allmänt, Blommor, Plantering,

Blev så förtjust i primulerna så jag var in idag och köpte fler. Köpte även lite olika sorters vårlökar som är uppdrivna. Planterade i denna här nedan en primula, gula krokusar och blå pärlhyasinter.
I nästa grupp satt jag en primula, irisar och rosa tulpaner.
Nu har jag äntligen lite vår inomhus tills jag lyckats driva upp mina egna krokusar :D, som jag förövringt hade råkat plantera för djupt. Dom ska bara ner (när det gäller plantering i kruka inomhus) täckas med jord, men bara så att toppen på lökarna fortfarande sticker upp ovan jord. "Gör om och gör rätt" sa jag åt mig själv och nu har jag även planterat om dem.

Dagens inköp

Publicerad 2014-02-02 18:08:00 i Allmänt, Blommor, Plantering, Trädgård,

Var tvungen att införskaffa nya krukor för att kunna plantera resterande av lökarna. Kunde inte motstår dessa små rara blommor, vars namn är Primula (Jordviva), som verkligen sprätter igång vårkänslan i mig. Ville ha två av den röda till vänster, men det fanns bara en. Den andra till höger är inte så dum den heller =)
Ett problem med lerkrukorna är deras hål i botten som lekakulorna lätt trillar igenom.
Det löste jag genom att använda en trasig kruka i botten. Detta gör att hålet inte pluggas igen heller då den trasiga krukdelen är rundad. Sen är det bara att fylla på med lekakulor i botten och jord till önskad nivå innnan lökarna ska planteras.
Valde att plantera dessa i just denna kruka:
Var bara att placera ut den i krukan på rätt djup för lökarna.
Fyllde på med jord till den nivån som krokusarna ska vara på och efter det fyllde jag på resten med jord, dock inte hela vägen upp, utan lämnade en liten distans så inte vattnet bara rinner av när jag vattnar.
Sen placerade jag ut krukan tillsammans med andra krukor på altanen. Där får de stå tills våren nalkas och placerar därefter ut dem på stenplattorna på baksidan. Kan ni också se visionen framför er med blommande krokusar tidigt på våren i krukorna och därefter tar tulpanerna över och fyller baksidan med vårens glada färger?
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela