blomstertid.blogg.se

Mitt intresse för blommor har alltid funnits med mig genom min mor, men det var först för några år sedan intresset blev större. Här kommer jag dela mina framgångar och motgångar. Det är min väg från amatör till förhoppningsvis proffs på de blommor jag själv valt att inrikta mig på ;) Hoppas ni får nöje av att följa mina inlägg. Mvh Therese

Är det redan slutet på Maj?

Publicerad 2014-05-31 00:31:41 i Allmänt,

Vi närmar oss slutet av maj och jag kan inte förstå att tiden springer iväg så fort. Vi har slutspurt i skolan nu med tentor och det är svårt att hinna med trädgården. Jag lyckades klämma in en dag nu i veckan som jag och sambon tog några spadtag och skapade en sista rabatt på baksidan. Detta var nödvändigt eftersom mina nya doftpioner behövde plats ;) Det är som det är när man gillar trädgård, man vet inte riktigt när man ska sluta inhandla nya perenner och buskar. Jag klämde också ner en frilandshibiskus i mitten. Denna är en ren chansning, så får se om den klarar sig, annars får jag sätta dit något annat.

Den är inte klar ännu, har inte bestämt om jag ska ha stenar runt om, täckbark i eller en kantad gräsmatta. Svårt att bestämma sig. Grodan var iaf som gjord för den nya rabatten. Stoppade ner de utblommade påskliljorna jag haft i blomstergruppen runt om honom också. Grodan är köpt på Biltema för inte alls så dyr peng =) Köpte även en snigel i cement som jag inte bestämt mig vart jag ska ha ännu =)

Här kommer också lite bilder på hur trädgården för övrigt ser ut nu:

 Melongurkorna växer och blommar.
När man bor i lägenhet får man ha en liten och kompakt köksträdgård =)
Längst bak i de svarta hinkarna växer potatis =) Får se om man kan skörda lite god potatis in mot sommaren =) Detta skulle vara en tidig sort.
Funkiorna kommer mer och mer =)
Egenplockat frö blev denna lilla skönhet =) Dock är det svårt att veta vilken färg petuniorna är när man planterar dem om de inte redan blommat =)
Klematisen Piilu klättrar på =)
Alliumen blommar =)
Här ovan är en knopp i bergsklinten. Nedan ser ni en som börjar blomma =)
Jag har fått många knoppar på luktpionen i år. Förra året kom bara en enda knopp =) Ni förstår hur glad jag blir när jag ser detta =)
Den vackra tulpanen queen of night, dock full i pollen =/ Därav ser hon skitig ut. Nedan ser ni också en Seadov blomma =)
Ovan Seadov och nedan Queen of night.
Även sallat, dill och kål växer =)
Ovan växer morötter i färgerna rött och orange, nedan växer polkabetorna =)
Från vänster har jag fått mammas frösådda körsbärstomat, sedan kommer min black sea, gurkan white wonder och en äpplegurka jag köpte på mässan.
Har petat ner diverse lökar som blommat över i rabatten till nästa år ;)
Från vänster växer aubergine och höger paprika.
Vänster Physalis och höger nätmelon
En salig blandning av egensådda tomater. Ska binda upp dem bättre. Men här finns en gul tomat som heter Golden sun, en svart som heter Black sea och en busktomat som jag plockat frö från själv. Vi får se vad de blir när tomaterna börjar titta fram =)

En majdag i trädgården

Publicerad 2014-05-20 22:56:00 i Allmänt,

Fick ett ryck idag och planterade om sommarblommorna, satt potatis och planterade två av tomaterna. Tyvärr tog min blomjord slut, så nu får jag åka förbi någon dag och köpa lite mer. Börjar sakta men säkert växa fram en trädgård igen nu. Jag sådde lite polkabetor, morötter, sallat, kålrabbi, svartkål, mangold och dill i helgen, och sallaten har redan börjat komma upp. Snart kan jag skörda "baby leafs" då det ska gallras. Jag hoppas min vision kommer stämma i sommar att jag får en fin köksträdgård även om det är i minsta laget. Här följer lite bilder från dagens stök:
Queen of night är på väg i blom. Dock gjorde jag det felet att jag klippte ner dem förra året innan bladen gulnat. Detta gjorde att alla lökar inte villa bilda blommor i år. Så i år få dom vissna ner ordentligt så jag får fler än tre nästa år ;) Men tre härliga queen of night blir det iaf =)
Dessa tulpaner påminner om queen of night. Denna heter Seadov. Köpte dem billigt i höstas på affären. Köpte även en röd/gul som heter cilesta och en polkagrisfärgad som heter Happy Generation och som bladen syns på här nertill. De är väldigt dekorativa med sin ljusrosa kant.
Här syns en alium som snart slår ut.
Växer så det knakar i en av de nya rabatterna.
Jordgubbar, smultron och rabarber växer också så det knakar.
Vår ätbara lilla rabatt som sakta börjar vakna till liv.
Har planterat tagetes och en av mina sticklingar från fuchsian. Ska också plantera den större fuchsian i denna så man får mer volym längre fram i sommar.
Här har jag planterat tomaten Black sea. Ska fixa någon form av växtstöd så de inte blir hängande såhär.
Rosenrabatten börjar vakna till liv. I bakgrunden syns alium, sedan rosor, tagetes som skyddar rosen från sjukdomar och längst fram börjar sakta snödropparna sloka och gulna.
Lite dålig bild, men kollar man noga ser man sallatens gröna små blad.
Nu fick sommarblommorna komma ut också. Jag har avhärdat dem under en vecka nu så de ska klara sig på nätterna. Med detta menar jag att jag började ha dem ute någon timme i början och sedan dag för dag ökade jag tiden till dagar.
Denna skönhet hade jag inte hjärta att plocka bort, den får mer än gärna stanna kvar ;)
Hängpelargoner och blomlådor på plats. Nu är jag redo för sommaren.
Som ni ser blev detta resultatet när man har för bråttom att ta bort blasten. Massor med blast men få blommor. Man lär sig av sina misstag ;)

Mässa

Publicerad 2014-05-17 22:20:00 i Allmänt,

Idag passade vi på att åka till Rättvik och gick på trädgårdsmässan. Det fanns mycket att titta på och mycket man var sugen på att köpa. Kom fram till att det blir för mycket grönsaker om jag går lös ;) Men jag köpte en planta av äppelgurka :) Här kommer lite bilder från mässan:
Vi gick på ett av seminarierna de hade med Jan Daugaard, från Zontrotzarna i Malung, som pratade om  "Allt är möjligt - odla exotiskt utöver odlingsgränserna". Jag sög åt mig som en svamp när han pratade om odlingen och hur han gör med sina exotiska växter såsom persika, aprikos, fikon med flera. Vi blev också sugen på att köpa gojibär och tayberry som han pratade om. Detta då dessa växer väldigt intensivt och ger rikligt med bär =) Vi får hålla koll och köpa det om vi hittar =)

Medelhavets godsaker

Publicerad 2014-05-15 23:57:54 i Allmänt,

Jag har länge sneglat på citronträden när jag varit och handlat på blomsteraffärerna. Men på något sätt är jag orolig för att misslyckas och ta död på dem. Känner då att det är lite slöseri på ekonomin nu när jag studerar och vågar då inte chansa. Men så händer det, ett erbjudande jag inte kan motstå. För 50 kronor styck köper jag små "plantor" och kan nu känna mig fri att testa på. Nu har jag planterat om dem i större krukor med medelhavsjord för att ge dem de bästa förutsättningarna. Är dom inte söta? =)
Mammas apelsinplanta.
Här är min citronplanta. Hoppas den växer ordentligt i sommar.
Sedan måste jag ju bara testa på fikon ;) Den är liten, men hoppas denna också växer. Gäller nog att läsa på om vilken näring och hur mycket jag ska ge dem.

Näring av ogräs?

Publicerad 2014-05-10 23:41:45 i Allmänt,

Vart tog det vackra vädret vägen? Det är frågan man ställer sig nu när det är Maj månad. Idag har det i alla fall varit uppehåll från allt regnande så jag äntligen kunde ta tag i maskrosinvasionen på gräsmattan. Nu har jag dock fått en annan syn på ogräset då jag läste aprilnumret av Allt om trädgård som tipsade om att man kan lägga ogräset i en hink med vatten någon vecka, precis som med brännässlorna. Detta gör att vattnet suger åt sig näringen från de ruttnande växtdelarna och går att använda som växtnäring till växterna. Dock bör man späda "näringsvattnet" så det inte blir för starkt när man vattnar. Växtdelarna som ledat i vattnet har dött efter någon vecka och går att lägga i komposten. Perfekt för svåra ogräs som maskros, kvickrot, kirskål m.m.
 
Mina petunior som jag plockade frön från i höstas har börjat blomma. Den ena är identisk med moderblomman, men det är två som har en annan charmig rosa färg. Här nedan ser ni bilder på dem:
 Blomman som stämmer överens med moderplantan.
 Den nya färgen. Tycker den är riktigt söt =)
 Hoppas det blir många av dessa.
Min lilla djungel som som bara väntar på att få komma ut. Jag hoppas på att kunna börja avhärda dem nu till veckan. Håll tummarna för fint väder =)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela