blomstertid.blogg.se

Mitt intresse för blommor har alltid funnits med mig genom min mor, men det var först för några år sedan intresset blev större. Här kommer jag dela mina framgångar och motgångar. Det är min väg från amatör till förhoppningsvis proffs på de blommor jag själv valt att inrikta mig på ;) Hoppas ni får nöje av att följa mina inlägg. Mvh Therese

Rabattlobelia

Publicerad 2013-07-24 20:58:55 i Allmänt,

Rabattlobelian tycks trivas bra. Den blommar nog vilken dag som helst :) Längtar!! :) Den kommer bli illröd av blommor.


Projekt hundrafemtioelfte är klart :P

Publicerad 2013-07-21 18:16:00 i Allmänt,

Så här tomt var det i Juni på baksidan innan amplar och blomlådor satts upp. Men det är inte det enda vi har ändrat på. Idag har vi grävt en ny rabatt och lagt betongplattor runt om. Betongplattorna blev över från projekt "Lilla Italien" ;)
Här ovan har vi hunnit gräva ner betongplattorna.
Här har vi grävt ur, fyllt på jord och satt funkiorna som vi köpte i förrgår. Just nu ser det lite naket ut, men funkiorna kommer att bli 60 cm höga och dom kommer bli breda. Tålamod tålamod är de enda jag tänker ;) Nästa år blir de säker mycket större :P Vi ska även lägga runt vit dekorsten så det ser bättre ut. Lägger upp bilder på det senare då jag köpt hem och spridit ut det.
 

Nytt inköp ;)

Publicerad 2013-07-20 12:11:00 i Allmänt,

Fick tag på funkior igår :) Så idag börjar det hundrafemtioelfte projektet :) Ska sätta dem framför altanen där det är skugga på förmiddagen och en bit in på eftermiddagen. Tycker dom är så härliga. Tar säkert ett eller två år innan dom når rätt storlek. Men det är bara att ha tålamod :)

2013-07-17

Publicerad 2013-07-17 19:07:00 i Allmänt, Blommor, Trädgård,

Det har inte hänt så jättemycket senaste veckan. Men här kommer ett bildregn ;)
Narcisstobak som jag planterat om i den här krukan, inte de finaste än så länge men ge dem tid så repar dom sig. Köpte dem för 10 kr/st ;)
Det har växt ordentligt i blomlådorna den senaste veckan iaf =)
Våran klätterros "Sympathie" har skjutit ut ett långt skott under de senaste två veckorna =) Har vi tur kanske vi får någon blomma på den med =)
Murgrönsviolen blommar på =) Jättesöta blommor.
Astilbe i kvällssolen =)
Hittade på en till pelargon =) Låg gömd i gräset ;) Måste blivit så när man har tryckt in allt i ett hörn när målarna varit här och blomman måste ha rullat iväg =) Men den passar ju bra här, och vilken tur att den överlevde utan vatten :P

Så det kan gå!

Publicerad 2013-07-14 16:43:00 i Allmänt, Plantering, Trädgård,

Så här ser fontänen ut i full sol =) Man kan sitta och njuta av ljudet från det porlande vattnet =) Och allt som behövdes var en murbruksbalja, lite brädor och en solcellsdriven vattenpump ;) 
Lovade att dela med mig av mina motgångar, här är en. Hallonbuskarna jag tog reda på gick inte att sätta i vanlig jord som det verkar, eller så tog rötterna för stor skada av att jag drog upp dem. Det var värt ett försök iaf ;)

Projekt Lilla italien är färdig

Publicerad 2013-07-13 17:38:00 i Allmänt, Blommor, Plantering, Trädgård,

Äntligen är projektet klart, och bra blev det med :P Var ungefär såhär jag tänkt mig de skulle bli, sen kanske man flyttar om krukorna hit och dit. Men i det stora hela är det klart :D Nu kan man sätta sig här och bara njuta av framsidan. Så underbart! :D
Nu är ju jag lite som jag är och kunde inte motstår en bergbambu när den såldes ut för 40 kr. Så den fick också vara med på den lilla Italienska hörnan. Men tycker att persikoträdet och bambuns blad är rätt lika varandra, så helt fel blev de ju inte ;)
Vi har köpt en liten fontänpump som drivs via solcell :D Är inte världens starkaste och behöver direkt solljus för att orka med att spruta vattnet, men de duger ;)
 

Promenad

Publicerad 2013-07-11 18:55:50 i Allmänt,

Vi gick en promenad idag och hittade den här underbara blomman. Vilken underbar blå färg. Måste kolla upp vad den heter :)

Problem med häcken

Publicerad 2013-07-10 22:13:01 i Allmänt, Trädgård,

Funderar på att byta ut våran otroligt skabbiga häck. Fick tips om Järnek som ska vara tät och fin som Buxbom. Var in och kikade på plantorna och fick lovord från butiken. Åkte hem med ett leende och talade om för sambon om min idé och visade bilder på den, han tyckte den var fin och det var ett kanonpris på dem. Så jag började söka info på internet och upptäckte snart att den inte alls var så bra som det lovats. Flera som bor i zon 3 har den dött för och tydligen går det inte med vanlig jord utan man måste använda Rhododendronjord som är kalkfattigt för att den ska kunna bli härdig. Har någon av er erfarenhet av Järnek? Hur har det funkat för er? Känns lite tungt om jag tvingas välja bort den men det blir dyrbart om häcken dör när man planterat den i backen =/

Blomlådor

Publicerad 2013-07-09 19:19:00 i Allmänt, Blommor, Plantering,

Planterade i blomlådorna idag, känner mig lite berövad av sommaren nu när målarna varit här. Men ska jag ha någon chans med mina egenodlade petunier så måste jag ju plantera om dem så de får en chans att växa och producera blommor. Får se om lobelierna blir lite finare med ;) Nu ser dom inte mycket ut för värden. Dock dog mina egna lobelier när jag skulle vänja dem ute. Lärdomen av det är att inte sätta lobelier som är rätt unga i direkt sol, dom blev uttorkade och tvärdog. Lobelia = törstig. Vet att jag fick spraya på dem vatten 2-3 gånger om dagen när jag drev upp dem =) Men nästa år så ska blomlådorna enbart bestå av egensådd ;)
Stamrosen blommar på, underbara rosa blommor. Är glad att den blev den här färgen ändå ;)

Stamrosen blommar

Publicerad 2013-07-07 16:01:07 i Allmänt,

Stamrosen blommar men i fel färg. Skulle vara rödgula blommor, men den blev rosa istället. Det går inte alltid som planerat ;)
 

Aktiv dag

Publicerad 2013-07-06 22:05:00 i Allmänt, Blommor, Natur, Plantering, Trädgård,

Idag har jag och sambon verkligen jobbat på i vår lilla trädgård. Jag rensade buskarna medan han målade. Vi har grävt rabatt och kört jord till den. Sedan var det bara att sätta igång att plantera. Orkade inte ta några "in progress"-kort utan blev mer eller mindre före och efter kort =) Bilderna följer nedan:
Startar dagen med att få se dessa skönheter i rosenrabatten. Dom får stå kvar någon dag till innan jag klipper dem. Förhoppningsvis ska det bidra till en rikare blomning nu i sommar.
Så här såg häcken ut efter jag resat ur alla döda grenar samt hallonbuskar som trivdes bra bland buskarna. Bor i en hyresrätt och buskarna är inte de finaste, ska försöka ringa områdesvärden i veckan och fråga om de kan ge oss 3-4 plantor som man kan sätta ner där det saknas. Funderar på om man ska klippa ner dem helt i höst så de blir jämna och fina. Det gör man i den så kallade JAS-perioden om jag förstått saken rätt. JAS står för Juli, Augusti och September.
Så här blev rabatten. Ska ta en bättre bild om någon vecka då perennerna förhoppningsvis blivit större =)
Några av hallonbuskarna sparade jag och satt i pallkragen, man kan ju inte slänga så fina bärbuskar ;) Satt smultron brevid. Hoppas de trivs ihop =) Blommorna till höger är en sorts tobaksblomma som jag fyndade för tio kronor styck. Ska tydligen lukta gott när de blommar. Men de får nog sättas i en kruka då de bara är ettårsblommor.
Detta är naturens egna konstverk och humlorna älskar de. Är precis i kanten vid våran gräsplätt =)
Superfint med ormbunkar i bakgrunden och blommorna framför =)

Erbjudande

Publicerad 2013-07-03 19:50:32 i Allmänt, Blommor, Trädgård,

Fick ett medlemserbjudande via mailen från Blomsterlandet och kunde inte motstå. Köpte två Chokladkäror, en rabattlobelia och två fjärilslavendlar. När jag kom hem upptäckte jag en humla som lyckats hamna i vattnet, han blev väldigt glad över att jag tog upp honom (med en kartongbit) och placerade honom på en av blommorna =)
 
 

Fyndat

Publicerad 2013-07-02 19:34:00 i Allmänt, Blommor, Trädgård,

Var iväg till Plantagen och fyndade idag. Kanske inte de finaste exemplaren men 40% billigare var dom iaf =) Nu får dom bli klar med målningen så man får fixa rabatten =) Nedan följer lite närbilder.
Näva
Solvända
Flicköga
Kantnepeta
Näva

Skördad ros

Publicerad 2013-07-01 20:31:00 i Allmänt,

Nedan är en bild på en Ingrid Bergmanros. Detta är en egen skörd från rabatten. Största ros jag sett tror jag och den doftar helt underbart =) Bilden under den tog jag för ett par dagar sedan då jag precis hämtat in den. Vill ha en intensiv blomning och om jag förstått experterna rätt så ska man snitta av rosorna innan de vissnar. Nu hade jag säkert kunnat vänta några dagar till innan jag tog den, men kliar det i fingrarna så gör det ;)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela